informatii

luni, 26 octombrie 2015

CARNATI ARDELENESTI

Se apropie sarbatorile de iarna si m-am gandit sa postez o reteta de carnati de casa ardelenesti luata si facuta de mine de pe savoti urbane. Reteta mea de carnati ardelenesti este 100% porc si o fac din 80% pulpa (nedegresata) si 20% slanina. Mama a cumparat o pulpa faina de porc cu os cu tot pe care am transat-o (ciolanul anterior l-am pastrat pentru o friptura rumena cu sorici crestat – cam ca aici) iar restul l-am dezosat si curatat de sorici si apoi l-am taiat cuburi cu latura de 3 cm. Osul si soriciul le-am pus deoparte pentru reteta grozava de leber (pateu de ficat – cunoscut la noi si ca si maios). Condimentele sunt cele care fac diferenta intre multele retete de carnati romanesti. Eu am pus sare, piper negru macinat, boia – paprika dulce si mult usturoi. Diana pune si chimen macinat in carnati si ies foarte buni si asa. Mama a vrut sa facem reteta ei de acasa, de la Sibiu. Matele de porc le-am cumparat din supermarket. Din precautie am luat 2 cutiute cu cate 10 m – nu cumva sa avem suprize cu mate pleznite. Din cantitatea de carne de mai sus au iesit 8,5 m liniari de carnati, rasuciti la fiecare 35 cm – deci 24 de fire a cate 250 g recte 12 perechi a cate 500 g. 5 from 1 reviews Carnati ardelenesti Tipareste lista de ingrediente Timp de preparare 2 ore Timp de gatire Timp Total 2 ore Portii: 24 fire de cca 35 cm Ingrediente 6 kg compozitie tocata (5 kg pulpa de porc + 1 kg slanina) 15 g sare/kg = 80 g 10 g piper/kg = 60 g 25 g usturoi/kg = 150 g 15 g boia dulce paprika/kg = 80 g Mate de porc - 10 m MOD DE PREPARARE CARNATI ARDELENESTI DE CASA Pulpa dezosata de mine a avut si ea un strat de 1,5 cm de grasime, deci nu a fost carne macra. Am montat masina de tocat carne (am ales sita mai mare, ca sa ramana mici bucatele si sa nu se transforme in pasta) si am tocat rapid cele 5 kg de pulpa impreuna cu 1 kg de slanina. Savori Urbane (2) Nu stiu din ce ungher al garajului a adus mama un vailing smaltuit de pleu (adica de metal) de culoare verde. :)). M-a apucat rasul cand l-am vazut. Asta e vailingul de carnati de pe vremuri, din anii 80. E si ciobit in 2-3 locuri – de-a dreptul shabby chic. In el am asezat carnea tocata. Mama a curatat meticulos usturoiul pe care l-am si cantarit ulterior: 150 g. A ales un castron de portelan si a zdrobit usturoiul cu presa in el. In pasta de usturoi a pus si sarea cantarita (80 g) si o lingura de apa rece. A frecat bine acest mega-mujdei pana s-a dizolvat sarea. Intre timp eu am cantarit piperul negru macinat (60 g) si paprika (boiaua dulce) 80 g. Am presarat piperul si paprika peste carnea din castron. Savori Urbane (3) Mama a completat aromele cu usturoiul frecat cu sare. Savori Urbane (4) Si da-i si framanta. Unul trebuie sa tina bine vas si celalalt sa framante pasta de carne ca la aluatul de cozonac. Chestia asta dureaza cam 10 minute. Trebuie avut grija sa nu ramana cocoloase de piper sau paprika prin compozitie. Ce arome bune sunt!! Savori Urbane (5)Acum e momentul sa testam compozitia. Primo tempo – o gustam. Noua ni s-a parut suficient de sarata si de piperata. Secondo tempo – am facut 4 chiftelute mici pe care le-am prajit rapid in tigaie. Asa se simte cel mai bine gustul si aroma compozitiei. Vai ce bune au fost!! Nu le mai trebuie nimic. Carnati ardelenesti afumati Savori Urbane (6) UMPLERE CARNATI ARDELENESTI DE CASA Matele le-am spalat cu apa caduta ca sa se duca sarea cu care au fost conservate si apoi le-am trecut in chiuveta intr-un castron cu apa rece. Cel mai simplu mod de a le clati si la interior este de a le trage usor un capat direct pe teava de la robinet. Apa curge prin ele, le umfla si iese pe capatul liber (ca un furtun). Cu ocazia asta vezi si daca sunt pleznite. Matele cumparate de noi au fost taiate deja in bucati de cca. 1, – 1,5 m lungime. Se lucreaza foarte bine cu ele asa. Chiar ieri am cumparat o masina manuala de umplut carnati care s-a dovedit a fi super-eficienta si facil de utilizat. Ne-am chinuit anul trecut cu Diana sa umplem carnati ardelenesti cu accesoriul special al robotului ei de bucatarie si n-am avut spor deloc. De-abia iesea ceva din el. Intreaga distractie o puteti vedea aici – Mezeluri de casa. Scula asta clasica are un corp cilindric in care incap 2,5 kg de carne si 3 piese (sprituri) de dimensiuni diferite. Se monteaza cu ventuza pe masa (am fost foarte sceptica la faza asta) dar are si o clama mobila pentru fixare clasica (de prins serios de marginea mesei) – noi n-am folosit-o. Deoarece masa mea de bucatarie e super antica (1900) si are suprafata texturata cu fibra de lemn era clar ca n-am nicio sansa sa-i lipesc ventuza de ea. Ne-am ales o masa mica din birou si ne-am mutat cu umplutul carnatilor acolo. Fiecare mat l-am tras pe rand pe sprit si l-am umplut treptat cu compozitie de carnati ardelenesti. Unul da la manivela si altul sta la prindere si ghideaza firul de carnat pe masura ce se umple. Au rezultat 12 perechi de carnati a cate 500 g respectiv 24 de fire a cate 250 g. Am asezat firele umede de carnati ardelenesti pe tavi asternute cu hartie curata si le-am dus intr-o camara rece la zvantat. Carnatii trebuie sa aiba aer intre ei, sa nu fie suprapusi sau ingramaditi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu