informatii

miercuri, 19 ianuarie 2011

INVAZIE EXTRATERESTRA...????

De fapt este vorba despre fenomenul de bioluminiscenta, destul de raspandit in natura, de la bacterii pana la vertebrate. Ciupercile, muschiul de pe copaci, insectele, algele de un anumit soi pot produce lumina.
Vezi o galerie foto uimitoare!
bioluminiscenta
bioluminiscenta
In ceea ce priveste lumina care se revarsa peste lacurile Gippsland, aceasta este degajata in apa de un anumit tip de alge, de unde si peisajul care pare de pe alta lume.
bioluminiscenta
bioluminiscenta
Cand a fost observat acest fenomen pentru prima data?
O consemnare in acest sens dateaza din anul 1492, cand marinarii lui Cristofor Columb au vazut un foc de lumini la suprafata apei. Acestia au dat o conotatie religioasa fenomenului la momentul respectiv. Marinarii au crezut ca este vorba de focurile Infernului.
Totusi prima explicatie stiintifica a venit in 1600, cand fizicianul Robert Boyle a facut un experiment menit a elucida misterul. Acesta a introdus un cotlet de vitel alterat sub un recipient, astfel ca in intuneric se degaja lumina. Numai ca stralucirea pierdea din intensitate. Doar cand aerul era lasat sa patrunda sub recipient, lumina isi recapata intensitatea.
Astfel s-a demonstrat ca bioluminiscenta este in stransa legatura cu reactiile chimice care inceteaza in absenta oxigenului. Odata cu elucidarea misterului au disparut si interpretarile cu tenta superstitioasa.
bioluminiscenta
Ce este bioluminiscenta?
Acest fenomen are si o explicatie stiintifica. Bioluminiscenta este procesul biologic de producere a luminii de catre organismele vii. In organismele bioluminiscente se sintetizeaza o substanta fotogena numita luciferina care sub actiunea oxigenului produce lumina.
Cele mai spectaculoase manifestari ale bioluminiscentei le intalnim la suprafata marii si sunt produse de organisme unicelulare.
Lumina emisa de aceste organisme isi are originea in sfere microscopice ascunse in protoplasma periferica ce functioneaza cand socul mecanic produs de miscarea apei excita organismul. Se produc 20-30 de flash-uri pe secunda.
In plus, bioluminiscenta este deja luata in calcul ca pe o probabila sursa de lumina in viitor in conditiile in care vorbim de un randament extrem de ridicat al acestei iluminatii reci  de 98-99% fata de cel al surselor de lumina calda, de 35-45%.
bioluminiscenta
bioluminiscenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu